Zhodnocení 7.sezóny (1.liga ČR)

15.12.2008 10:13

Zhodnocení 7.sezóny (1.liga ČR)

 

O titul se v první české lize bojovalo až do posledního kola. Před posledním zápasem této sezóny měly šanci (i když už pouze teoretickou) na zisk titulu 3 kluby – Zapomnění, Moravia a Peky Praha. Samozřejmě nejlepší pozici mělo Zapomnění, k vítězství letošního ročníku stačilo v posledním kole na domácím hřišti porazit Baník Metálku. Tým Moravia musel doufat v zaváhání Zapomnění a navíc zvítězit na hřišti SC GODS. Šance Peky Praha byly už jen velmi minimální.

Zapomnění nakonec doma těsně Metálku porazilo a mohlo se radovat jak ze zisku ligového titulu, tak i z dalších dvou trofejí – vítězství v domácím poháru a vítězství v juniorské lize. Liberecký tým tak má za sebou svoji nejúspěšnější sezónu a na své letošní skvělé výsledky bude moci navázat v příštím ročníku Champions Cupu. Druhé místo uhájil, stejně jako loni, brněnský klub RC Moravia a zahraje si tak i v příští sezóně Challange Cup.

Na třetím místě skončil loňský vítěz ligy - pražský klub AC Peky Praha. Slavia Praha, která stála ještě 5 kol před koncem ligy na čele tabulky skončila po propadu ze závěru sezóny na 4. místě. Hráči Slavie však díky účinkování ve finále národního poháru budou v příští sezóně reprezentovat český fotbal v mezinárodním Challange Cupu.

Poměrně překvapivým umístěním je 5.místo týmu Legio VIII Augusta, který ještě loni bojoval o setrvání v lize. Dalším překvapením je pokles výkonů Sparty Praha a jejich umístění až na 6. místě (loni skončili 3.). Humpolecký klub AC Krakonosovo skončil stejně jako loni v poklidném středu tabulky.

Z nováčků se nejlépe umístili SC GODS – na 8. místě. Záchranu si rovněž zajistil klub z Mantova – Baník Metálka. Naopak poslední z nováčků – FC Krumlov – skončil se ziskem pouhých 8 bodů na posledním místě. Do druhých lig jej doprovodí pražské kluby Torpedo Praha a Sparta Praha 1893.

Dvěma jistými postupujícími ze druhých lig se staly kluby Olympiake Unčín a Real Plasma, pro bude příští sezóna prvoligovou premiérou. O třetím postupujícím se rozhodne v play-off mezi Orlovou United a Tatrou Koprivinice.

Nejlepším střelcem první ligy se, s 22 brankami, stal německý útočník týmu RC Moravia – Cosimo Gutler.

 

—————

Zpět