předsezónní přehled– SEZÓNA 7

13.12.2008 20:07

ČESKÁ LIGA – SEZÓNA 7

Sezóna s pořadovým číslem 7 právě vypukla, takže je tu ten pravý čas podívat se blíže na jednotlivé prvoligové kluby a jejich šance.

AC PEKY PRAHA

Loňský šampión bude i letos patřit ke žhavým kandidátům na titul. Peky má velmi silný a vyrovnaný kádr a prakticky na každé pozici se může pochlubit hráčem světové kvality. V bráně český reprezentant Kos, v obraně duo Podvrscek a Onofre, v záloze Raposo, Matuic a útočníci Dragomir a Skrlj, to jsou ti nejlepší z Pekyho kádru. Jedinou výraznou posilou, kterou si Peky během sezónní pauzy pořídíl, se stal elitní obránce Podvrscek. Velkou část svých prostředků se klub rozhodl investovat do rozšíření stadionu a AC Peky Praha Arena se tak zřejmě brzy promění v jeden z největších stánků české ligy. Lze tak očekávat, že Peky Praha bude opět bojovat o titul.

Loňské umístění: 1.

Tip na letošní umístění: 2.

RC VICTORIA MORAVIA

Suverénně nejlepší klub české ligové historie je pravděpodobně největším aspirantem na ligový titul. Síla mužstva spočívá ve velkém počtu skvělých hráčů (i když někteří z nich asi v domácích soutěžích nastupovat nebudou), dostatku talentovaných juniorů a zkušenostech manažera. Loni si nechala Moravia titul „ukrást“ Pekym především díky nepovedeným vzájemným zápasům, takže tyto zápasy budou patrně klíčové i v této sezóně.

Loňské umístění: 2.

Tip na letošní umístění: 1.

SPARTA PRAHA

Sparta Praha loni zopakovala svůj úspěch z druhé sezóny a umístila se na 3. místě. Sparta disponuje poměrně solidním kádrem s vyváženou kombinací starších zkušených hráčů a talentovaných mladíků. Na jedné straně tým neopustila žádná z jeho klíčových hvězd, na straně druhé se však Drizzitovi nepodařilo sehnat výraznější posily. Jedinou výjimkou je 33-letý špílmachr Espenson, který doplní záložní řadu. A právě záloha se teď zdá být nejsilnější stránkou sparťanské hry. Naopak obrana a útok se zdá být na poměry klubu bojujícího mezinárodní poháry pouze průměrná. To jak si Sparta ve svém boji o nejvyšší příčky povede závisí především na možném posílení jejích slabých stránek a na taktické přípravě v klíčových zápasech. Zajímavé určitě bude sledovat vývoj a výkony talentovaného záložníka Kaly.

Loňské umístění: 3.

Tip na letošní umístění: 4.

FC ZAPOMNĚNÍ

Myffisovo Zapomnění bude s velkou pravděpodobností největším vyzyvatelem Moravia a Pekyho v boji o titul. Loňská sezóna pro hráče Zapomnění byla smolná a spíše neúspěšná. Tým měl velké problémy s neschopností porážet slabé soupeře a celou polovinu ze svých zápasů remizoval. K silným stránkám klubu patří brazilský gólman Camacho, vyrovnaná a kvalitní záloha a taktické schopnosti manažera Myffise (připomeňme jeho letošní titul z Mistrovství světa sedmnáctek). Do útoku sice přibyl australský střelec Grant, ale v zápětí klub opustí útočník Pestana, takže kvalita útočné řady se výrazně nezvedne. Výhodou je, že Zapomnění má ještě poměrně vysokou částku k dispozici na nákup nových posil. Pokud je vedení klubu správně investuje, může Zapomnění promluvit do boje o titul, nebo alespoň o mezinárodní poháry. Pokud ne, budou fanoušci muset spokojit pouze se třetím místem.

Loňské umístění: 4.

Tip na letošní umístění: 3.

AC KRAKONOŠOVO

Překvapení uplynulé sezóny – AC Krakonošovo – s velkou pravděpodobností nedokáže zopakovat své loňské umístění na pátém místě. Přesto se tým po svém postupu do prvoligové elity poměrně úspěšně prosadil a už dvě sezóny se pohybuje v klidném středu tabulky. Jelikož síla kádru není nikterak oslnivá, lze úspěchy AC Krakonošovo připisovat především jeho manažerovi – IngMagorovi. Obrana, záloha i útok odpovídají spíše ligovému podprůměru a tak jedinou opravdu silnou stránkou mužstva je mladý brankář Brat, který se podle mnohých v budoucnu stane superhvězdou českého fotbalu. Před sezónou do týmu nepřibyli výraznější posily, přesto lze očekávat, že se Krakonošovo bude opět pohybovat ve středu tabulky – bez aspirací na proniknutí do top5, avšak bez hrozby sestupu.

Loňské umístění: 5.

Tip na letošní umístění: 7.

SLAVIA PRAHA

Fanoušci Slavie jsou zvyklý na lepší výsledky než bylo loňské 6. místo a nejen pro ně byl tento neúspěch klubu velkým překvapením uplynulé sezóny. Mužstvo je dostatečně kvalitní na to, aby se pohybovalo v top5 a pomýšlelo na mezinárodní poháry. To, že minulá sezóna skončila propadákem, snad bude motivovat Countera i jeho svěřence k lepším výkonům v sezóně nadcházející. Zkušení reprezentanti Kriz, Wojnar, Fousek a Komma mají kvality k tomu, aby tým dostaly do bojů o nejvyšší příčky. Slavie navíc investovala 3 miliony do mladého Angličana Ibbota, který v útoku doplní Kommu. Slabinou týmu zůstává poměrně nevyrovnaná záloha.

Loňské umístění: 6.

Tip na letošní umístění: 5.

LEGIO VII AUGUSTA FC

Legius postoupil se svým týmem do první ligy před dvěma sezónami a od té doby se mu daří vylepšovat jak své umístění, tak i kvalitu mužstva. Mírně nadprůměrný a dokonale vyrovnaný kádr v podstatě nemá, na mírně-nadprůměrné poměry, slabinu. V minulé sezóně trápila Legii střelecká impotence a neschopnost rozhodnout klíčové zápasy ve svůj prospěch. Polovina ze všech jejích zápasů skončila remízou a ve 22 zápasech tým vstřelil pouhých 23 branek. Otázkou této sezóny tedy je, zda se útočný tanden Majcen-Odina probudí ze svého spánku, nebo zda bude jejich střelecká mizérie pokračovat.

Loňské umístění: 7.

Tip na letošní umístění: 6.

AC SPARTA PRAHA 1893

(fc shanghai dragons)

Minulou sezónu se Šanghajští draci pohybovali na hranici sestupu. Definitivní jistotu setrvání v lize si zajistili až v předposledním kole. Letos se od klubu, pod novým názvem AC Sparta Praha 1893, opět očekává umístění v dolní části tabulky. Manažer Charlie je znám svými investicemi do zkušených a kvalitních hráčů, v mužstvu se proto objevuje celá řada kvalitních třicátníků. V uplynulé sezóně tato strategie vyšla a Draci se stali nejlépe umístěným nováčkem. Jelikož jádro mužstva bylo doplněno o dalšího zkušeného hráče – Slováka Kopce, a dva hostující středopolaře – Baratu a Hendrickse - dá se od Sparty 1893 opět očekávat ligová záchrana.

Loňské umístění: 8.

Tip na letošní umístění: 8.

 

AC TORPEDO PRAHA

Loni uniklo Torpedo sestupu do druhé ligy až v posledním zápase díky výhře proti Dukle. Je jasné, že i letos se klub bude pohybovat na hranici sestupu. Jeho největší soupeři v boji o záchranu budou s největší pravděpodobností letošní nováčci v první lize. Výhodou Torpeda je jeho celkem kvalitní mužstvo s kombinací mladých talentů a zkušených hráčů. Zatím nejdražší posilou před sedmou sezónou je středopolař Dubus za 1.5 milionu. Tento 27-letý Francouz bude patřit k hlavním tahounům týmu. Klíčový boj o udržení v lize svede Torpedo pravděpodobně s nováčkem SC GODS a kromě vzájemných zápasů budou rozhodující i další výsledky s týmy z dolních příček tabulky.

Loňské umístění: 9.

Tip na letošní umístění: 10.

SC GODS

Suverénní vítěz druhé divize si postup mezi elitu zajistil již čtyři kola před koncem sezóny. Spanilou jízdu druhou ligou zakončil s 21 výhrami, jedinou porážkou a neuvěřitelným skóre 82:3. SC GODS se tak po třech sezónách vrátili zpět do první ligy. Klub spoléhá na vlastní odchovance – v současné době jsou v týmu pouze tři zahraniční hráči. I když je již teď síla mužstva na nováčka poměrně kvalitní, lze očekávat, že v blízké době do klubu dorazí další posily a posunou kvalitu týmu na ještě vyšší úroveň. Zajisté nelze od nováčka očekávat boj o horní polovinu tabulky. Hlavním úkolem klubu tak bude nesestoupit zpět do druhé ligy. Zajímavé bude sledovat jak si povede mladičká obrana týmu s věkovým průměrem pouhých 21 let!

Loňské umístění: 1. (Second division A)

Tip na letošní umístění: 9.

FC BANÍK METÁLKA

Stejně suverénně jak procházeli SC GODS druhou divizí A, procházela Metálka druhou divizí B. Klub neprohrál jediný druholigový zápas a ve 22 zápasech dokázal nastřílet 117 branek! I přes svou skvělou vizitku z druhé ligy bude mít ovšem Metálka plné ruce práce, aby se vyhla sestupu. StrasidelnyStin má sice k dispozici vyrovnaný a široký kádr s celou řadou kvalit, ovšem očekávat něco jiného než boj o udržení v lize by byla chyba. Tahouny týmu jsou reprezentanti Nedved a Stastny, na jejichž bedrech bude zřejmě ležet případný úspěch či neúspěch klubu. Hlavní otázkou úspěchu klubu však nebudou kvality hráčů, nýbrž mír zaneprázdnění jejich manažera. Pokud najde StrasidelnyStin dostatek volného času věnovat se svým trenérským povinnostem, může se klub se zlatým prasetem ve znaku v první lize zachránit.

Loňské umístění: 1. (Second division B)

Tip na letošní umístění: 11.

FC KRUMLOV

Krumlov je největším outsiderem ligy. Postup si klub zajistil až v play-off proti Realu Plasmě. Složení kádru je prakticky ryze tuzemské, jedinou výjimkou je zkušený Srbský obránce Brusac. Síla mužstva zůstává na prvoligové poměry velmi slabá a pokud se manažer buba14 neodhodlá k rychlému nákupu výraznějších posil, nebude mít klub mezi elitními českými týmy nejmenší šanci.

Loňské umístění: 2. (Second division B)

Tip na letošní umístění: 12.

—————

Zpět