Češi nepostoupili, Maďaři slaví, Rescom odvolán!

25.02.2009 12:55

Česká reprezentace včera nevyužila svoji poslední šanci a nekvalifikovala se na nadcházející MS. Postup Čechům ukradli Maďaři, kteří vydřeli remízu v Japonsku. Český tým od postupu oddělila jedina branka. ČMFS krátce po zápase oznámil, že trenéra Rescoma odvolá.

 

POS TEAM PL W D L F A PTS
1
Brazilie
6 4 1 1 14 6 13
2
Maďarsko
6 1 4 1 3 4 7
3
Česká Republika
6 2 1 3 6 8 7
4
Japonsko
6 1 2 3 5 10 5

 

"Byl to krásný večer, ale s tou nejhorší tečkou, jakou si dokážete představit" prohlásil po včerejším kvalifikačním utkání český reprezentační trenér Rescom. Českému celku se podařil historický úspěch - před domácími fanoušky porazil Brazílii 2:0. Češi vedli o dvě branky již po prvním poločase, kdy se trefil útočník Jiri Amost a vlastní branku si dal po centru Jaromira Machu Brazilec  Augusto Caldas. Výsledek 2:0 dával Čechům slibnou naději na postup na MS.

To by však museli v dalším zápase skupiny F Japonci doma porazit Maďary. Maďaři vstřelili vedoucí branku těsně před poločasovou přestávkou, ale Japoncům se brzo podařilo srovnat. Naďeje České účasti na MS tak ležela na bedrech Japonských hráčů, kterým se ale Maďary nakonec porazit nepodařilo. Výsledek Japonsko - Maďarsko 1:1 posunul na MS Maďary.

"Bylo to vážně o nervy až do poslední minuty. V druhém poločase jsem věděl, že k postupu stačí aby jsme my anebo Japonci vstřelili jedinou branku navíc. To se ale bohužel nakonec nestalo. Přesto patří našim hráčům velká pochvala a díky. Porazit jeden z nejlepších týmu světa, to se v Česku jen tak nevidí" komentoval zápas Rescom.

Zápas sledoval i předseda ČMFS Ivan Dolník, který jen pár minut po zápase mimojiné rozhořčeně prohlásil: "Podáme oficiální stížnost ke komisi UEFA na Japonce, Maďary i Brazilce!" Na otázku na co si chce stěžovat konkrétní odpověď neměl: "To ještě nevím, ale my něco vymyslíme. Přece nenecháme postoupit ty mrdky od Balatonu!".

Svá ostrá slova posléze krotil na pozápasové tiskové konferenci: "Stížnost zvážíme, ale nevidím moc šancí na úspěch. Maďaři předváděli v kvalifikaci kvalitní fotbal a jejich postup je víceméně zasloužený." Následně Dolník informoval o budoucím odvolání Rescoma z funkce reprezentačního trenéra: "Rescomovi končí smlouva v příští sezóně, takže u týmu ještě nějaký čas zůstane, ale při příští kvalifikaci reprezentaci povede už někdo jiný. V Česku máme dost kvalitních manažerů, tak ty nejlepší z nich oslovíme. Už teď mě napadají jména jako Counter, který si vedl dobře v juniorských reprezentacích anebo Myffis, který dokonce vyhrál MS s U17. Ale bezpochyby by se našli i další trenéři, kteří by stáli za oslovení. O příštím reprezentačním trenéru se pravděpodobně budeme bavit na letním sjezdu ČMFS."

Rescom se pravděpodobně uchytí u některé z juniorských reprezentací. Už teď je jasné, že vyhazov dostane současný trenér U17 Opin, který podle slov Horníka "údajně chlastá a provozuje hazard. Na zápasy reprezentace nechodí a trenínky nevede."

Po včerejší prohře s Argentinou unikl postup na MS i české U21. Ani jedna z českých reprezentací se tak příštích Mistrovství Světa nezúčastní. Daleko větší radost mohou mít Slováci, jejichž A tým a U19 se na šampionát pohodlně kvalifikovaly a U21 k postupu dělí jen formalita - neprohrát doma s Izraelem.

 

Češi se radují z vítězství na Brazilci..... a následné pláčou. Opět nepostoupili na MS.

  

 

—————

Zpět